2013. szeptember 9., hétfő

Paks 132 kV távvezeték kitérítés

A RADIOAKTIV HULLADÉKOKAT KEZELŐ KÖZHASZNÚ NONPROFIT Kft. (RHK Kft.) a paksi atomerőmű szomszédságában, saját üzemi területén a kiégett kazetták meglévő átmeneti tárolójának (továbbiakban: KKÁT) bővítését tervezi. A meglévő tároló épületek vonalában felépítendő új létesítmények szükségessé teszik a bővítésre szánt területet keresztező Dunaföldvár - - Paksi Atomerőmű és Paksi Atomerőmű - Paks DÉDÁSZ II. kétrendszeres 132 kV-os távvezeték áthelyezését az 1.-4. feszítőközben.



A kazetták tárolására szolgáló épületek számának növelésére a meglévő tároló épületek vonalában készülnek új létesítmények, ütemekre bontott beruházási program alapján. Az utolsóként elkészülő épület egy része a távvezeték jelenlegi biztonsági övezetén belülre kerülne, oly mértékben, hogy a fázisvezető sodronyok nyugalmi állapotukban megközelítőleg kereszteznék az épület sarkát, ami az épületmagasságból adódóan nem megengedhető. A keresztezés helye a jelenlegi 2. sz. oszloptól a 3. sz. irányában ~20 m-re alakulna ki.



A keresztezés elkerülése érdekében az érintett távvezeték 1.-4. számú oszlopokkal határolt feszítőközének kitérítése szükséges. A távvezeték új nyomvonalát úgy határoztuk meg, hogy a jelenlegi 2. sz. tartóoszloptól 30-32 m-re, délre kerül áthelyezésre, ezáltal az új épület nem csupán a biztonsági övezeten, de gyakorlatilag a távvezeték oszlopának dőléstávolságán is kívülre kerül.


Projektvezető: Tóth Gergely Balázs, kiemelt vállalkozási menedzser